Sanat Terapisi
Sanat Terapisi, kişinin kendi içindeki duyguları sanat yoluyla dışa vurma yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Bu yöntemde, akla gelebilecek her türlü sanat malzemesi (boyalar, kumaşlar, kurdalyeler, renkli kağıtlar, boncuklar vb.,) kullanılır. Resim, heykel, dans, drama, müzik, hikayeler gibi sanatın farklı dallarından faydalanılır. Ancak burada amaç sanat yapmak değildir, sanat araç olarak kullanılmaktadır. Estetik bir kaygı hissetmeden sanatı araç olarak kullanarak, duygu, düşünce, ihtiyaç ya da arzular ifade edilebilmektedir.
Kısaca sanat terapisini, kişinin kendisini bir sanat eserine dönüştürdüğü ve kendine buradan baktığı bir terapi yöntemi olarak özetleyebiliriz.
Sanat terapisi bireyin tekliği, biricikliği ve kendi kişisel yolculuğunun benzersiz olduğunu kabul eden bir yaklaşımdır. Yöntemin en güçlü yanlarında biri ise, zorlayıcı acı verici konuları bile yumuşakça ele alabilmesidir. Bu sebeple, travmatik yaşantılarda, şiddet içeren zorlayıcı yaşam deneyimlerinde bu yöntem kullanılarak çalışılabilir.
Sanat terapisinde süreç de çıkan eser kadar önemlidir. Gizli kalmış duyguları, istekleri, korkuları, hayalleri sembolik bir dille ortaya çıkabilir.
Sanat Terapisinin yardımcı olabileceği durumlardan bazıları:
Sosyal becerileri arttırmak
Akranlar arası etkileşimi arttırmak
Yas süreçlerini daha yumuşak şekilde çalışmak
Duygu kontrolleri
Dil gelişimi desteklemek
Problem çözme becerilerini arttırma
Hayatları hakkında farkındalık kazanma
Yuğun kaygı duyguları azaltma